image_intro_alt

Relacja z konferencji prasowej i pobytu w Radomiu Anny Marii Żukowskiej - Posłanki Lewicy na Sejm RP poświęconych Europejskiemu Funduszowi Odbudowy

PLAN ODBUDOWY  KRAJU  WAŻNY  TEŻ  DLA   REGIONU RADOMSKIEGO                                                                                                                                                                                                                                   2. Konf

Ważnym wydarzeniem  dla   Radomia i subregionu radomskiego był wtorek 11 maja. Z dziennikarzami a następnie  z przedstawicielami środowiska lewicowego spotkali się  w Radomiu Anna Maria Żukowska  -  posłanka    Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego  Lewicy, jednocześnie wiceprzewodnicząca   Zarządu  Nowej Lewicy Województwa Mazowieckiego, Waldemar Kaczmarski członek tegoż zarządu i przewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Radomiu oraz Patryk Fajdek – szef struktur  Wiosny Roberta Biedronia w subregionie radomskim. Cel był zapowiedziany -zapoznanie mieszkańców  Radomia i regionu z  Planem Odbudowy Kraju

Na jego realizacje przeznacza się  250 mld euro  czerpanych z  funduszy unijnych, które w przeliczeniu na  krajową walutę przedstawiają wartość około 770 mld zł. Plan ten będzie realizowany przez najbliższe  kilka lat. Końcowa jego wersja została  przedłożona Sejmowi RP  przez  rząd   Mateusza  Mazowieckiego  oraz  posłów klubów  parlamentarnych  PiS ( z wyjątkiem Solidarnej Polski Zbigniewa Ziobry) i przynależnych  do  Koalicyjnego  Parlamentarnego Klubu Lewicy. Spotkało sie to  z kontrowersyjnymi wypowiedziami wielu polityków  opozycji, uznającymi, że Lewica dogadała się  w tej  sprawie  z premierem Mateuszem Mazowieckim i kierownictwem  PiS  bez zgody pozostałych  partii opozycyjnych.

Waldemar Kaczmarski  - przewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy w Radomiu, otwierający   konferencję prasową zorganizowaną  u zbiegu ulic Żeromskiego i Focha pozytywnie zaopiniował  rezultaty rozmów posłów z  Koalicyjnego  Klubu  Parlamentarnego Lewicy z Mateuszem Mazowieckim, które doprowadziły do przyjęcia przez większość sejmową Planu Odbudowy Kraju, z pewnością  korzystnego także dla Radomia. Przypomniał, że członkowie i sympatycy dotychczasowej SLD, a  po  sądowej rejestracji  obecnej Nowej Lewicy wspierali dyrekcję i  pracowników  szpitala miejskiego. Poparli też inicjatywę Prezydenta Radomia Radosława Witkowskiego w sprawie  budowy drugiego szpitala miejskiego z myślą  także o studentach   wydziału medycznego Uniwersytetu  Techniczno – Humanistycznego w Radomiu. Wyraził przekonanie, że przyjęty przez Sejm Plan Odbudowy Kraju zapewni także środki finansowe na unowocześnienie obecnego szpitala i umożliwi realizację inicjatywy budowy kolejnego  szpitala w powiecie grodzkim, jakim jest Radom. Ten nowy szpital służyć ma potrzebom zdrowotnym  także  mieszkańców ziemi radomskiej. W jego przekonaniu, władze Lewicy i jej posłowie postąpili  słusznie , zastępując politykowanie, podjęciem  decyzji,  w dobrze zrozumianym interesie Polski i Polaków.

Posłanka Lewicy Anna Marta Żukowska nie po raz pierwszy gości w Radomiu. Z tej racji, że  środowisko lewicowe okręgu wyborczego z siedzibą w Radomiu nie ma swego reprezentanta w Sejmie RP – posłowie Lewicy, wśród nich, poza  A.N. Żukowską także Arkadiuszem Iwaniakiem,  też  jako szefowie Zarządu Nowej Lewicy Województwa Mazowieckiego, bywają w Radomiu oraz powiatach i gminach subregionu radomskiego.  Dzięki ich wsparciu, w zmodernizowanym  lokalu  Nowej Lewicy  przy  ul. Żeromskiego 31 w Radomiu  mają swoje siedziby zarówno instancje Nowej Lewicy Radomia, jak też powiatu radomskiego. Odbywają się w niej  również  spotkania z udziałem przedstawicieli  lewicy  z innych powiatów  tworzących subregion radomski.

Poseł Anna Maria Żukowska wskazywała na społeczny pożytek płynący z Krajowego Programu Odbudowy.  Przypomniała, że dzięki inicjatywie Lewicy:

• Minimum 30 proc. środków z Krajowego Programu Odbudowy trafi do samorządów.
  • 850 milionów euro wesprze szpitale powiatowe.
  • 300 milionów euro trafi do najbardziej pokrzywdzonych przez kryzys branż gospodarki.
  • Zabezpieczone zostaną pieniądze na budowę 75 tys. tanich mieszkań na wynajem
  • Komitet Monitorujący, złożony się m.in. z samorządowców i związków zawodowych, będzie kontrolował wydatkowanie środków i zgłaszał nieprawidłowości do Komisji Europejskiej.

Plan wydatkowania i zapis gwarancji  zawartych w dokumentach, zostały 30 kwietnia  wysłane do Komisji Europejskiej.

Z kolei Patryk Fajdek jako pełnomocnik partii Wiosna w subregionie radomskim odniósł się do problemów służby zdrowia. W jego opinii środki z Krajowego Programu Odbudowy, powinny być w Radomiu przeznaczone na budowę SOP w  szpitalu na Józefowie oraz na budowę kolejnego szpitala specjalistycznego w tym mieście . Podkreślił, że pandemia korona wirusa pokazała, jak bardzo radomskie szpitalnictwo potrzebuje tych pieniędzy.

W godzinach popołudniowych Anna Maria Żukowska jako  poseł Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Lewicy i Wiceprzewodnicząca Zarządu Nowej Lewicy Województwa Mazowieckiego  spotkała sie z przedstawicielami struktur powiatowych i kół Nowej Lewicyw jej radomskiej siedzibie przy ul. Żeromskiego 31.

Wyjaśniając szczegółowo, zwróciła uwagę na rozróżnienie  dwóch rzeczy - Krajowego Planu Odbudowy od Europejskiego Funduszu Odbudowy. Krajowy Plan Odbudowy nie jest ustawą, jest rządowym projektem, czymś w rodzaju mapy drogowej, określającej jak przyznane  środki   określone  przez Radę Europejską a więc szefów rządów  krajów zrzeszonych w  UE  mają  być wykorzystane w  każdym z pastw członkowskich  UE, a więc także w Polsce. Jednym z ważnych tematów jest dekarbonizacja czyli likwidacja w określonych czasie wydobywania węgla. W ten  program nie  dało sie wcisnąć  tak ważnych tematów społecznych- prawnych,. jak np. przywrócenie praw emerytom  służb mundurowych  z okresu PRL,  dotyczących  aborcji czy związków partnerskich. To co się dało w  ramach ustalonych przez szefów rządów  krajów członkowskich UE, Lewica zgłosiła, uczestnicząc w konsultacjach i zgłaszając swoje postulaty na piśmie. Inni, poza Lewicą i  Ruchem  Hołowni, takich dokumentów nie przedłożyli. Dlatego premier wyraził  gotowość rozmowy z Lewicą, wiedząc też iloma mandatami poselskimi dysponuje Lewica (48), a iloma  poseł Hołownia (5).

Na spotkaniu popołudniowym, członkowie Nowej Lewicy  udzielili poparcia  decyzji podjętej  przez  władze  krajowe: Nowej Lewicy, PPS, Razem i Wiosny  Roberta Biedronia. Poruszali też inne sprawy np. natury społecznej i socjalnej. Henryk Milczarski podjął ł sprawę osób w wysokim stopniu niepełnosprawnych i ich opiekunów,  czyli w sumie około 2 mln osób. Opiekunowie  otrzymują  np. niskie zasiłki  i poza tym  wolno im  zatrudnić się , nawet  w niewielkim wymiarze godzin. Pani poseł poinformowała, że ta sprawa  będzie najpierw uwzględniona w dokumentach  Nowej Lewicy jako partii. Rzeczywiście jest to sprawa bardo ważna społecznie.  (MK)

Relacja foto z pobytu w Radomiu: konferncji prasowej oraz spotkania z członkami Nowej Lewicy:

Konferencja prasowa z udziałem Anny Marii Żukowskiej - posłanki Lewicy, Waldemara Kaczmarskiego - Przewodniczącego RM Nowej Lewicy w Radomiu, Patryka Fajdka - szefa struktur Wiosny Roberta BiedroniaKonferencja prasowa z udziałem Anny Marii Żukowskiej - posłanki Lewicy, Waldemara Kaczmarskiego - Przewodniczącego RM Nowej Lewicy w Radomiu, Patryka Fajdka - szefa struktur Wiosny Roberta BiedroniaKonferencja prasowa z udziałem Anny Marii Żukowskiej - posłanki Lewicy, Waldemara Kaczmarskiego - Przewodniczącego RM Nowej Lewicy w Radomiu, Patryka Fajdka - szefa struktur Wiosny Roberta BiedroniaKonferencja prasowa z udziałem Anny Marii Żukowskiej - posłanki Lewicy, Waldemara Kaczmarskiego - Przewodniczącego RM Nowej Lewicy w Radomiu, Patryka Fajdka - szefa struktur Wiosny Roberta BiedroniaSpotkanie z przedstawicielami struktur powiatowych i kół Nowej Lewicy w jej radomskiej siedzibie przy ul. Żeromskiego 31 Spotkanie z przedstawicielami struktur powiatowych i kół Nowej Lewicy w jej radomskiej siedzibie przy ul. Żeromskiego 31 Spotkanie z przedstawicielami struktur powiatowych i kół Nowej Lewicy w jej radomskiej siedzibie przy ul. Żeromskiego 31

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!