image_intro_alt

Radom - 30.01.2023r. - "Renta wdowia" - już zbieramy podpisy pod obywatelskim projektem

Komitet Inicjatywy Obywatelskiej - zarejestrowany.

Marszałek Sejmu RP Elżbieta Witek wydała postanowienie o przyjęciu zawiadomienia o powołaniu Komitetu Inicjatywy Obywatelskiej „Renta Wdowia”, aby projekt mógł zostać zaprezentowany na posiedzeniu Sejmu, za trzy miesiące do Kancelarii Sejmu powinno trafić minimum 100 tysięcy podpisów.

Postanowienie Renta Wdowia 260123 a

Z przyjemnością informujemy,  że  Komitet Obywatelski  dotyczący   projektu " Ustawy  RENTA WDOWIA"  został   zarejestrowany.  Tym  samym  możemy  rozpocząć  zbieranie  podpisów  w  terenie, aby  jeszcze   w  marcu  złożyć  dokumenty  wraz  z  zebranymi  podpisami  do  Marszałkini  Sejmu . Pozwoli  to  rozpocząć procedowanie projektu ustawy najpóźniej  do  końca   czerwca  2023r.

W.Kaczmarski Renta wdowia

Przypominamy:

Założenia projektu - osoba pozostająca przy życiu, zachowuje swoje świadczenie i powiększa je o 50% renty rodzinej po zmarłym małżonku lub pobiera pobiera rentę rodzinną po zmarłym małżonku i 50% swojego świadczenia. Projekt dotyczy osób z KRUS oraz służb mundurowych, a także osoby, które zostały wdową lub wdowcem nawet kilka lat temu.

W projekcie znajduje się górny limit otrzymywanego świadczenia i wynosi on trzykrotność średniej emerytury, czyli obecnie byłaby to kwota 7600 zł.

Obecnie obowiązujące przepisy: renta rodzinna wynosi 85% wyższego świadczenia w przypadku śmieci małżonka.

Koszty? wg szacunkowych obliczeń to ok. 4% w skali całego Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, przy budżecie wynoszacym 285 mld zł.

Na  ten projekt  czeka  ponad  1,5  miliona  osób. To  ważny  dzień  dla  emerytów  i  rencistów, oraz  osób , które  owdowiały. Dlatego  Nowa  Lewica w Radomiu  z  energią  włącza się  w  akcję  zbierania  podpisów. W  tym  celu  nasi  działacze  będą   odwiedzać  Państwa  w  Waszych  domach na  terenie  całego  Radomia prosić  o  poparcie  naszej  inicjatywy  złożeniem podpisu   na liście.Będziemy  także  zbierać  podpisy  w  różnych  miejscach  publicznych  na  terenie  miasta. Nasi  działacze  będą rozdawali  ulotki z krótką  informacją  na  temat  projektu  Ustawy Renta Wdowia, tak  by  mogli  się Państwo  bliżej  zapoznać  z  jej założeniami.

Liczymy na bardzo liczne podpisy mieszkańców regionu radomskiego  i zapraszamy  do samodzielnego pobierania wzoru formularza  poparcia projektu  Ustawy "Renta Wdowia", który  znajduje się  → TUTAJ , wydrukujesz tenże formularz na domowej drukarce i zbierzesz podpisy wśród swoich nabliższych i znajomych i przekażesz do naszej siedziby lub listownie.

Po  wypełnieniu  formularza  prosimy  o  przesłanie  go  pod  adresem Nowej Lewicy w Radomiu, ul. Żeromskiego  31 (wejście do oficyny) - II piętro; 26-610 Radom  lub dostarczenie  osobiście  do  siedziby  Nowej Lewicy w Radomiu, w  dni  powszednie ,   w  godzinach  od 14.00  do  18.00.

Dziękujemy wszystkim   za  złożone  podpisy poparcia pod  obywatelskim projektem ustawy o  "Rencie  Wdowiej".

Nowa Lewica w Radomiu na czele z jej Przewodniczącym Waldemarem Kaczmarskim.

Radom, dnia 30 stycznia 2023r.

[Opr.Jolanta Luty,AL,PF]

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!